Hur fungerar en migsvets?

Ordet migsvets har säkert alla hört vid något tillfälle, men vad är det för skillnad mellan MIG, MAG, MMA när det kommer till svetsar?

MMA står för Metallbågsvetsning, men kallas även för pinnsvetsning eller bågsvetsning. När man svetsar tänds en ljusbåge mellan det du svetsar på och elektroden (en kortslutning helt enkelt) I kortslutningen frigörs energi, metallen inuti smälter och höljet smälter och lägger sig över fogen (detta som kallas slagg)
fördelen med MMA är att du kan svetsa i ganska tunga material med hög tjocklek.

MIG är också en gasmetallbågsvetsning, men “matar” elektroden automatiskt till skillnad från pinnsvetsarna. Att svetsa med en migsvets är enklare än TIG & MMA, och lämpar sig bäst för svetsning i tunnare gods som karrossdelar, tunnare rostfri plåt mm. Hållfastheten för MIG är något sämre än TIG & MMA, varpå migsvets ofta ses som “entry level” maskinen för svetsning.

En migsvets kan kosta allt från 2000:- och upp mot flera hundra tusen om man behöver väldigt kompetenta motorsvetsar och liknande, men ofta är det simplare maskiner man hittar ute hos bilmekanikerna.

Det man ska tänka på är att om du ska svetsa i tjockare material krävs det mer ampere, vilket ofta behöver spridas över flera faser eller tröga säkringar för att inte orsaka strömavbrott stup i kvarten när du arbetar. Det är även bra att se till så inte andra strömtjuvar står och går på samma fas. Om du tex har en 2000w bordsåg igång samtidigt kommer det inte funka bra alls. Även för DIY och entusiaster är det viktigt att dubbelkolla så man ha tillräckligt med ström för att klara uppdraget.

 

Leave a comment